Pelerinaje

Vizita PF Daniel în Capadocia

În perioada 27 mai - 2 iunie, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, însotit de o delegatie a Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat o vizita frateasca la Patriarhia Ecumenica din Constantinopol - Turcia. Aceasta vizita irenica se încadreaza în spiritul traditiei si al practicii curente. Vizita Parintelui Patriarh Daniel se înscrie si în seria manifestarilor consacrate anului 2009, proclamat de Sfântul Sinod "An comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei (†379), si al celorlalti Sfinti Capadocieni". Aceasta calatorie are si o semnificatie simbolica deosebita, întrucât Patriarhul României are si titlul de “Loctiitor al tronului Cezareei Capadociei” începând cu anul 1776.

 

Din delegatia Bisericii Ortodoxe Române, condusa de Parintele Patriarh Daniel, au mai facut parte Inaltpreasfintitul Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, si Preasfintitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal. Plecata Miercuri dimineata (27 mai) din Bucuresti, delegatia a fost întâmpinata pe aeroportul din Istanbul de Înaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Emanuel al Frantei si Înaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Ghenadios de Sasima, împreuna cu parintele Silviu State, parohul comunitatii românesti de la Biserica “Sfânta Mucenita Paraschevi” din Istanbul. Începând cu orele 12.00, în Catedrala Patriarhala “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a avut loc o slujba de Te Deum în cinstea sosirii Preafericitului Parinte Patriarh Daniel la Constantinopol.

 

Apoi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a fost primit de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului, la Patriarhia Ecumenica. Ceremonia de primire s-a desfasurat în Sala Tronului din Resedinta patriarhala. Sanctitatea Sa Bartolomeu I a rostit un discurs de întâmpinare, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel raspunzând, de asemenea, cuvântului de bun venit al Întâistatatorului Patriarhiei Ecumenice. Patriarhul Ecumenic a întâmpinat cu bucurie pe Patriarhul României: “Cu multa dragoste curata si deosebita emotie adresam preacinstitei si preadoritei Voastre Preafericiri si însotitorilor Preafericirii Voastre urarea de «bun venit» în Resedinta Preasfintei Mari Biserici a lui Hristos, din Constantinopol, Maica noastra duhovniceasca, a tuturor!”. Dupa ce a spus celor prezenti ca este prima vizita a noului Patriarh “al Bisericii Autocefale Române”, Patriarhul Bartolomeu le-a amintit ca Preafericirea Sa Daniel este un cunoscut al Sanctitatii Sale de multi ani si a participat “admirabil, în repetate rânduri, în cadrul diferitelor actiuni cu caracter bisericesc, interortodox si ecumenic”.

 

"Trebuie sa facem pasi atenti în directia pregatirii Sfântului si Marelui Sinod al Ortodoxiei". În persoana Patriarhului Daniel, a continuat Patriarhul Ecumenic, “am cunoscut pe stralucitul teolog dogmatic, pe lucratorul neostenit al Evangheliei, pe bunul pastor al Bisericii, pe ierarhul cu sfânta cuviinta si împodobit cu toate virtutile pe care le învatam din Sfintele Evanghelii, pe distinsa personalitate bisericeasca cu orizont larg si conceptii sanatoase, pe fratele cu sentimente sincere, deschis si curat la inima! De aceea ati câstigat devreme nu numai dragostea noastra neîntrerupta si ferventa, dar si profunda noastra apreciere! Numele Preafericirii Voastre este foarte respectat în acest loc de martiriu, iar vestea venirii Preafericirii Voastre la noi a înaltat inimile tuturor celor care duc aici crucea Bisericii, asa cum Simon din Cirine a ridicat Crucea lui Hristos, pe drumul Golgotei, la rugaciune fierbinte de preamarire a Numelui lui Dumnezeu, si care acum au bucuria de a Va întâmpina”, a mai spus Sanctitatea Sa Bartolomeu I.

 

Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, a pomenit si de problemele cu care se confrunta astazi omenirea, distrugerea progresiva a naturii si a mediului înconjurator, precum si criza economica, izbucnita de câteva luni, “care - asa cum ati descris-o admirabil în stralucita Pastorala patriarhala de Pasti - este, în primul rând, în fundamentele ei, o criza de natura spirituala si morala, o criza de credinta si moravuri. Lumea se afla în stare de confuzie, dezorientare si mult zbucium, de la o latura la cealalta latura a pamântului”. Pe de alta parte, si lumea crestina, cu multiplele ei diviziuni si disensiuni si cu secularizarea progresiva, se gaseste “într-o stare de confuzie si dezorientare asemanatoare. De aceea, de multe ori si în multe privinte, nu reuseste sa ofere omului secolului al XXI-lea, atât de chinuit, consolare, sa-l sustina si sa-l ajute eficient, sa-l lumineze si sa-l calauzeasca spre limanul duhovnicesc lin si neînviforat. Toate acestea subliniaza tocmai responsabilitatea Ortodoxiei, responsabilitatea noastra, a celor care, cu harul si din mila lui Dumnezeu, pastram adevarul Evangheliei, adica adevarul vietii, nealterat, nevatamat si integral”.

 

Amintind de Sinodul Panortodox ce se afla în faza de pregatire, Sanctitatea Sa Bartolomeu I si-a marturisit convingerea ca “trebuie sa facem pasi atenti, dar totodata repezi si hotarâti în directia pregatirii Sfântului si Marelui Sinod al Ortodoxiei. Dupa ce va reglementa, dupa vrerea lui Dumnezeu, toate problemele noastre intrabisericesti urgente, ramase înca nerezolvate, acesta va da marturie unitara si credibila înaintea celor dinlauntrul Bisericii si înaintea celor din afara ei, conform hotarârilor ultimei Sinaxe binecuvântate a cinstitilor Întâistatatori si reprezentanti ai Preasfintelor Biserici Ortodoxe, desfasurata aici, în luna Octombrie a anului trecut”, la care Biserica Ortodoxa Româna a fost reprezentata de Înaltpreasfintitul Parinte Laurentiu, Mitropolitul Ardealului.

 

Legaturile dintre Biserica Ortodoxa Româna si Patriarhia Ecumenica

 

La rândul sau, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a raspuns cu dragoste primirii cu caldura a Sanctitatii Sale Bartolomeu I: “Dorim sa Va multumim, Sanctitatea Voastra, pentru cuvântul de salut si pentru frumoasele aprecieri, care ne onoreaza si pe care le consideram ca fiind adresate nu atât Noua, personal, cât, mai ales, Bisericii Ortodoxe Române, Biserica nascuta din predica Sfântului Apostol Andrei, pe care, din mila si cu harul lui Dumnezeu, o pastorim ca Patriarh”. Parintele Patriarh Daniel si-a exprimat pretuirea atât pentru “dragostea si prietenia pe care Sanctitatea Voastra le aratati constant Bisericii noastre si poporului român, cât si pentru întelepciunea si dinamismul cu care marturisiti Ortodoxia la Constantinopol si în alte mari orase ale lumii. În acest sens, în timpul vizitelor efectuate în România, ati avut prilejul sa constatati personal pretuirea pe care V-o poarta clerul si credinciosii ortodocsi români, ca respect pentru cel dintâi între patriarhii ortodocsi, precum si pentru legaturile traditionale cultivate între Biserica Ortodoxa Româna si Patriarhia Ecumenica”.

 

Patriarhul României a vorbit si de motivele prezentei Sale la Constantinopol: în primul rând, o vizita irenica adresata Sanctitatii Sale Bartolomeu I, în acest an al împlinirii, prin voia lui Dumnezeu, a 650 de ani de la întemeierea Mitropoliei Tarii Românesti sau a Mitropoliei Ungrovlahiei, în anul 1359, când Patriarhul Ecumenic Calist I al Constantinopolului a confirmat pe Iachint - ultimul mitropolit al cetatii dobrogene a Vicinei - în rangul de mitropolit al Tarii Românesti sau arhipastor al Mitropoliei Ungrovlahiei (1359-1372). “Pelerinajul nostru spiritual în cuprinsul Capadociei se înscrie, de asemenea, în contextul legaturilor fratesti existente de-a lungul secolelor între Patriarhia Ecumenica si Biserica Ortodoxa Româna, legaturi care sunt evidentiate chiar în primele secole crestine".

 

Aceste legaturi de secole capata o conotatie actuala si prin hotarârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de proclamare, în Patriarhia Româna, a anului 2009 ca “An comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei (†379 - de la a carui trecere la cele vesnice se împlinesc 1630 de ani), si al celorlalti Sfinti Capadocieni”. De altfel, legatura speciala a Bisericii Ortodoxe Române cu Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, este subliniata si în titulatura Pariarhului României, aceea de Loctiitor al Tronului Cezareei Capadociei. “Aceasta cinste a fost acordata, pentru prima data, mitropolitului Tarii Românesti, Grigorie al II-lea (1760-1787), de catre Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Sofronie, la data de 10 octombrie 1776, în semn de pretuire si ca recunoastere a sprijinului financiar si ospitalier deosebit acordat de Tarile Române Patriarhiei de Constantinopol, în vremuri dificile. Din anul 1925, acest titlu îl poarta toti patriarhii României”, a explicat Preafericitul Parinte Daniel.

 

În al treilea rând, cu prilejul acestei vizite la Patriarhia Ecumenica, s-a urmarit si întâlnirea cu credinciosii ortodocsi români, constituiti într-o comunitate activa, la Biserica “Sfânta Paraschevi”, pe care Sanctitatea Sa Bartolomeu a dat-o, cu generozitate, în folosinta acestei comunitati, pentru nevoile ei liturgice si pastorale, a încheiat Parintele Patriarh, dar nu înainte de a multumi “Preamilostivului Dumnezeu pentru ca ne-a învrednicit a fi pelerini în acest loc venerabil si bogat în semnificatii spirituale si multa demnitate ortodoxa”.

 

Vecernie la Biserica româneasca "Sfânta Parascheva" din Istanbul

 

În prima zi a vizitei, dupa primirea oficiala la Patriarhia Ecumenica, Preafericitul Parinte Daniel a participat la slujba Vecerniei, oficiata în Biserica “Sfânta Parascheva” din Istanbul de catre Inaltpreasfintitul Casian. Cântarile protopsaltilor de la strana au fost conduse de PS Ciprian Câmpineanul. Biserica “Sfânta Parascheva”, pe care Patriarhia Ecumenica a dat-o în folosinta comunitatii ortodoxe românesti din Turcia, pastorita de pr. Silviu State, a fost plina de credinciosi români din cadrul comunitatii, dar si din tara. Plecati în pelerinaj cu ocazia acestei vizite patriarhale, cei peste 400 de pelerini au asistat si la înmânarea, din partea Preafericitului Daniel, a distinctiei crucea patriarhala parintelui paroh Silviu State. Dupa Vecernie, s-a mers în sala de festivitati a bisericii, unde cei doi întâistatatori au sfintit biblioteca înfiintata de comunitatea româneasca din Istanbul. Preafericitul Daniel a donat bibliotecii mai multe carti, printre care cele trei volume din colectia “Studia Basiliana”, albume omagiale, Sinaxarul Sfintilor Capadocieni si alte aparitii ale Editurii Basilica si ale Editurii Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa.

 

"Ce bine este ca ati sosit, Preafericirea Voastra!"

 

Prima Sfânta Liturghie oficiata de cei doi patriarhi a fost Joi (28 Mai), în Catedrala Patriarhala “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Fanar, la sarbatoarea Înaltarii Domnului. Sanctitatea Sa Bartolomeu I si Preafericirea Sa Daniel au fost înconjurati de un sobor de ierarhi, din care au facut parte Inaltpreasfintitul Casian si Preasfintitul Ciprian Campineanul, dar si membri ai Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice. Dupa Liturghie s-au sustinut cuvântarile oficiale. Sanctitatea Sa Bartolomeu I a multumit Preafericitului Parinte Patriarh Daniel pentru vizita efectuata si a reiterat mesajul de speranta pentru buna întelegere între oameni.: “Este o vizita care ne aduce mângâiere si mare bucurie, ne sustine si ne întareste! De aceea exclamam: «Binecuvântat este Cel ce vine în numele Domnului!». Ati venit la noi ca un înainte-mergator si înainte-vestitor al Mângâietorului! Ati venit învesmântat în alb, ca Îngerul vestitor al Învierii, «cu podoaba în îmbracaminte», cu chipul senin si voios, cu privirea purtatoare de har si încântare, cu inima curata, cu rugaciunea evlavioasa, cu simtaminte calde, cu cuvinte dulci, cu purtare pasnica! Din adâncul sufletului si al inimii Va marturisim, înca o data, «ce bine este ca ati sosit, Preafericirea Voastra!»”.

 

Toata fiinta Preafericirii Voastre raspândeste în jur mirosul de buna mireasma duhovniceasca al rugaciunilor curate, al lacrimilor, nevointelor sihastresti, al sângelui mucenicesc, al bunei marturisiri, al harului Duhului si al minunilor mai presus de fire savârsite de marea ostire a sfintilor pe care i-a dat pamântul românesc. Pe fruntea Preafericirii Voastre vedem cu majuscule numele scrise cu litere de aur în Cartea Vietii! În mâini tineti «toiagul puterii», pe care Domnul Vi l-a încredintat sa pastoriti apostoleste un mare popor! Este poporul care de veacuri are legaturi duhovnicesti indistructibile cu Biserica cea Mare a lui Hristos, din Constantinopol, si este «os din oasele» ei si «trup din trupul» ei! Dar ati venit aici si ca Loctiitor al Tronului mitropolitan al Cezareei Capadociei, deoarece, prin acest titlu scurt, dar de foarte mare cinste, a binevoit preasfântul nostru Scaun Ecumenic, Apostolic si Patriarhal sa onoreze pe Preafericitii Patriarhi ai României. Titlul acesta s-a acordat cu scopul de a reaminti legaturile istorice sfinte indisolubile dintre Constantinopol si Bucuresti, de a sublinia ca este necesar sa pasim împreuna pe calea desavârsirii duhovnicesti, sa fim uniti în cuget si sa dam împreuna marturia cea buna, spre a exprima adevarul ca pururea «un trup suntem în Hristos si fiecare suntem madulare unii altora»”.

 

În timp, aceasta din urma s-a emancipat si, în urma cu 124 de ani, a fost proclamata din Biserica fiica, Biserica sora, egala în rang. Mai târziu a fost proclamata Patriarhie, ocupând locul al VII-lea în ordinea canonica. Toate acestea constituie marturii despre faptul ca, între bisericile noastre, «dragostea nu cade niciodata». Multi patriarhi ecumenici, între care si Atanasie al III-lea Patelaros, trecut recent în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, vrednicii de pomenire Partenie I, Partenie al II-lea, Calinic al II-lea, Sfântul Nifon s.a. au pastorit odinioara diferite regiuni ale Bisericii Ortodoxe Autocefale Române de astazi. Totodata, Sfintii Sfintiti Mucenici Evangelikos Tracul, Tit si Gordian, Episcopi ai Tomisului, originari din Capadocia, Cuviosul Nichita Preotul si Bretanion, Episcopul Tomisului, - si acestia Capadocieni - împreuna cu Sfânta Parascheva de la Iasi si cu multi alti sfinti de aici constituie inelul de legatura dintre Bisericile noastre. Slava lui Dumnezeu pentru toate!”, a încheiat Sanctitatea Sa Bartolomeu I.

 

"Apreciem dragostea si pretuirea aratate de Patriarhia Ecumenica Mitropoliei Tarii Românesti"

 

În cuvântul adresat, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a vorbit despre semnificatia praznicului împaratesc al Înaltarii Domnului, punând în lumina sarbatorii Înaltarii Domnului si a Pogorârii Sfântului Duh, problemele lumii de astazi, “care ne cheama, pe de o parte, la misiunea sfânta de a vesti si mai mult Evanghelia iubirii lui Hristos si de a chema oamenii la dobândirea mântuirii si a sfinteniei în Biserica lui Hristos, iar, pe de alta parte, ne cheama la coresponsabilitate, cooperare, consultare si ajutorare frateasca reciproca în situatii dificile. De aceea, noi dorim sa ne consultam periodic cu Patriarhia Ecumenica si cu celelalte Biserici Ortodoxe surori, având conslujirea liturgica drept icoana de lumina si sursa de inspiratie pentru coresponsabilitate si conlucrare pastorala si sociala”.

 

Slavitul praznic al Înaltarii Domnului “ne ofera, înca o data, prilejul de a exprima dragoste si pretuire deosebita fata de venerabilul Tron Ecumenic, acesta fiind primul între Scaunele patriarhale ortodoxe si Biserica Mama de la care Biserica Ortodoxa Româna a primit autocefalia, în anul 1885, si recunoasterea rangului de Patriarhie, în anul 1925. În acelasi timp, consideram ca, pe baza autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române din anul 1885 si a rangului de Patriarhie din anul 1925, libertatea deplina si demnitatea cea mai înalta în Biserica lui Hristos cheama la mai multa coresponsabilitate, conlucrare si împreuna-slujire a Ortodoxiei. Astfel, având în vedere chiar cele cuprinse în Tomosul de acordare a autocefaliei (25 Aprilie 1885), respectiv faptul ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române este declarat «frate în Hristos», acesta are datoria de-a arata permanent coresponsabilitate fraterna în pastrarea si promovarea credintei ortodoxe si în intensificarea misiunii Ortodoxiei în lume. Întrucât în cuvântul Sanctitatii Voastre rostit azi ati reamintit ca Biserica Ortodoxa Româna, în anul 1885, a fost «proclamata din Biserica fiica, Biserica sora, egala în rang», aceasta ne obliga sa fim mai cooperanti în a pastra si promova valorile Ortodoxiei astazi. De asemenea, apreciem, în mod deosebit, dragostea si pretuirea aratate de Patriarhia Ecumenica de Constantinopol fata de Mitropolia Tarii Românesti, oferindu-i mitropolitului de la Bucuresti, în anul 1776, titlul onorific de «Loctiitor al Tronului Cezareei Capadociei». Acesta ne obliga sa pretuim si noi, prin cuvânt si fapta, stralucita mostenire spirituala primita de la Sfintii Capadocieni”.

 

La sfârsit, Patriarhul Ecumenic a oferit Preafericitului Parinte Daniel un set patriarhal de engolpioane, iar Patriahul nostru i-a daruit un potir lucrat în filigran, un set patriarhal de engolpioane, medalii cu Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Iachint de Vicina si Sfântul Grigorie Palama si o icoana cu Sfântul Iachint de Vicina, primul mitropolit al Tarii Românesti recunoscut de Patriarhia Ecumenica.

 

În cea de-a treia zi a vizitei, Vineri, 29 Mai, la orele 10.00, Patriarhul Daniel a avut o alta întrevedere la Patriahia Ecumenica, cu Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, unde, în Sala Sinodala (Sala Episcopilor), au avut loc discutii despre cooperarea dintre cele doua biserici ortodoxe, dar si semnarea acordului de continuare a contractului de dare în folosinta a Bisericii “Sfânta Parascheva”, pentru înca 5 ani, comunitatii românilor ortodocsi condusi de parintele Silviu State. La aceasta întâlnire a participat Sinodul Permanent al Patriarhiei Ecumenice, Inaltpreasfintitul Casian, Preasfintitul Ciprian Câmpineanul si pr. Silviu State.

 

Urmatoarea etapa a calatoriei a fost Ankara, unde, la orele 16.30, avionul cu delegatia Bisericii Ortodoxe Române a aterizat pe aeroportul capitalei Turciei. Întâmpinati de Excelenta Sa, dl ambasador Ioan Pascu, ambasadorul României în Turcia, membrilor delegatiei li s-a oferit o receptie oficiala, momente organizate de Ambasada Româna din Ankara. În cadrul întâlnirii, ambasadorul român a subliniat cât de important este faptul ca pentru prima oara un Patriarh al României vine sa viziteze Ambasada Româna din Ankara. La Ankara, delegatia Bisericii noastre a vizitat si Muzeul Culturii Anatoliene, Sâmbata (30 Mai), în jurul orelor 8.30. Delegatia a fost însotita de ambasadorul României, Ioan Pascu, si de secretarul de stat pentru Cultura din Turcia, Fahir Kemal Genc.

 

De aici s-a plecat cu automobilul în pelerinajul efectiv, un drum de trei ore si jumatate, spre tinutul Capadociei. Dupa ce s-au vizitat mai multe vestigii crestine de o profunda semnificatie teologica, culturala si spirituala din Capadocia - locul de origine al Sfintilor Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, Grigorie de Nyssa si a mai multor sfinti din primul mileniu crestin -, la orele 17.30, în localitatea Mustafapasha, cunoscut ca vechiul oras Sinassos, Preasfintitul Ciprian Câmpineanul a oficiat slujba Vecerniei la Biserica “Sfintii Împarati Constantin si Elena”. Au asistat Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Preafericitul Patriarh Daniel si membri ai Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice. Biserica a fost plina de credinciosi români si greci, veniti special pentru acest moment. Au fost si cei peste 400 de pelerini români care l-au însotit pe Patriarhul nostru, dar si 200 de greci. Dupa ce Preafericitul Parinte Patriarh a vorbit despre “frumusetile naturii, ale credintei si ale culturii (capadociene, n.r.) ne îndeamna sa cautam mai mult frumusetile netrecatoare, ceresti, ale iubirii dumnezeiesti si ale comuniunii sfintilor rugatori si nevoitori (asceti), oameni ai pacii si ai faptelor bune de ajutorare a celor saraci, care au aratat ca bunatatea sufletului, dobândita prin rugaciune si fapte bune, este cea mai mare frumusete a omului creat dupa Chipul lui Dumnezeu Cel vesnic bun si mult milostiv”, delegatia a fost primita si de primarul localitatii Mustafapasha. Tot în regiunea Capadociei s-a vizitat si o biserica închinata Sfintei Cruci, acum nefolosita pentru cultul divin.

 

Duminica, 31 Mai, în aceeasi regiune, a fost savârsita Sfânta Liturghie în Biserica “Sfântul Teodor” din localitatea Malakopis, prilej cu care Patriarhul României a subliniat, în predica rostita la sfârsitul slujbei, rolul Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic, ca aparatori ai dreptei credinte si ai unitatii Bisericii.

 

Preafericitul Parinte Daniel, a vizitat Luni, 1 iunie, regiunea istorica a Capadociei, Parcul Muzeal Göreme (Korama), unde se afla un ansamblu de biserici sapate în stânca. Una dintre cele mai vechi biserici de aici este închinata Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. Tot în cursul zilei de Luni, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a efectuat si doua vizite protocolare în orasul Neapolis.

 

Marti, 2 Iunie 2009, în ultima zi a vizitei la Patriarhia Ecumenica si în Capadocia a delegatiei Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel s-a aflat, împreuna cu Sancitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, în cursul diminetii, în Biserica “Sfântul Ierarh Nicolae” situata pe malul Bosforului, unde cei doi întâistatatori au fost întâmpinati de credinciosii greci ai acestei parohii.

 

În jurul orelor 11.00, delegatia româna în frunte cu Patriarhul Daniel a mers la Consulatul general al României din Istanbul, unde a savârsit slujba de sfintire a noului sediu al acestei reprezentante românesti în Turcia. Cu acest prilej, Întâistatatorul Bisericii Ortodoxe Române a adresat un cuvânt celor prezenti, în care a aratat legaturile Sfintilor Capadocieni si în special ale Sfântului Vasile cel Mare cu teritoriul crestin nord-dunarean: “Se împlinesc anul acesta 1630 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfântului Vasile cel Mare. El a avut legaturi deosebit de frumoase cu tara noastra, cu teritoriul tarii noastre, mai ales cu Dobrogea. Episcopi din Capadocia au pastorit în tara noastra; la Constanta - Tomis fiind cunoscut ca si episcop Bretanion, care a fost ruda cu Sfântul Vasile. Iar moastele Sfântului Sava de la Buzau, care a murit ca martir în anul 372, au fost cerute de catre Sfântul Vasile cel Mare guvernatorului roman Junius Soranus, pentru a fi duse în Capadocia”. La final, Preafericirea Sa a oferit consulului general al României la Istanbul, ca semn de pretuire si binecuvântare, o icoana a Maicii Domnului si o distinctie cu chipul Sfântul Vasile cel Mare. La rândul ei, dna Stefana Greavu, consul general al României la Istanbul, i-a multumit Preafericitului Parinte Patriarh Daniel pentru aceasta vizita si pentru slujba de sfintire a noii cladiri unde va functiona de acum înainte Consulatul general al României din Istanbul.

"Suntem bucurosi sa descoperim legaturile pe care Capadocia le-a avut cu pamântul tarii noastre"


În seara zilei de 2 iunie, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreuna cu delegatia care l-a însotit pe tot parcursul vizitei întreprinse la Patriarhia Ecumenica si în Capadocia în perioada 27 mai - 2 iunie, a revenit în tara. Întâistatatorul Bisericii Ortodoxe Române a fost asteptat la Catedrala patriarhala, unde s-a savârsit o slujba de multumire. Cu ocazia întoarcerii din Capadocia, Preafericirea Sa a facut o declaratie de presa, pe care o redam mai jos:

Suntem bucurosi sa descoperim legaturile pe care Capadocia le-a avut cu pamântul tarii noastre, România. În timpul pelerinajului nostru am admirat frumusetea credintei, a picturii bizantine, alaturi de frumusetea naturii. Suntem foarte bucurosi ca în aceste zile au venit împreuna cu noi si multi ierarhi greci si români, precum si foarte multi credinciosi pelerini. Împreuna ne-am rugat Sâmbata, 30 mai, la slujba Vecerniei, în Biserica “Sfintii Împarati Constantin si Elena” din localitatea Sinassos, iar Duminica, 31 mai, am participat împreuna la Sfânta Liturghie oficiata în Biserica “Sfântul Teodor” din localitatea Malakopis, la care au cântat atât credinciosii pelerini greci, cât si cei români. De asemenea, în timpul calatoriei noastre, am avut întâlniri cu mai multe autoritati locale turce din zona, care ne-au asigurat ca vom putea trimite în Capadocia cât mai multi pelerini pentru a vizita locurile crestine si bisericile care, odinioara, au apartinut crestinilor ortodocsi greci de aici. Personal, simt aceasta vizita ca o bucurie si o binecuvântare, întrucât Noi purtam în titulatura noastra titlul onorific de Loctiitor al Tronului Cezareei Capadociei, daruit de Patriarhia Ecumenica mitropolitului Ungrovlahiei din anul 1776. Ne bucuram ca au fost împreuna cu noi, atât televiziunea greaca, cât si televiziunea Patriarhiei Române, Trinitas, carora le multumim pentru misiunea mediatica pe care o desfasoara, punând în evidenta bogatia si frumusetea Ortodoxiei”.

 

 

Biserici rupestre in Capadocia

 

Site realizat cu sprijinul Protoieriei Ploiesti si Parohiei Zlatari - Bucuresti

Un proiect dezvoltat de Primespace